Over Marlies


  • oktober 07, 2015
Share this :   | | | |

Ten aanzien van mijn leerlingen is mijn motto al vele jaren: “een goede tekenleraar gumt zichzelf uit.”

Marlies Schultheis is een van mijn meest talentvolle leerlingen. Een vrouw met handige handjes met oog voor detail, met gedrevenheid en met doorzettingsvermogen, allemaal eigenschappen die je als schilder van het realisme nodig hebt.

Maar weinigen realiseren zich dat nergens in de wereld zó perfect realistisch stilleven wordt geschilderd als in Nederland. Het is een schildergenre dat in de 16e en 17e eeuw in Nederland is ontwikkeld, in eerste instantie om bijzondere verzamelingen die mensen hadden opgebouwd vast te leggen. In later tijd ontwikkelde het stilleven zich als een zelfstandig onderdeel van de kunst en sommige kunstenaars gingen zich daarop specialiseren. In Nederland is meer dan waar ook ter wereld dit specialisme behouden en verder ontwikkeld ondanks alle moderne invloeden uit de 20e eeuwse kunst. In de hedendaagse Nederlandse galeries komt men heel veel realistisch geschilderde stillevens tegen. Voor goed geschilderd werk is een grote internationale markt.

Marlies Schultheis past helemaal in de traditie van het realistische stillevenschilderen. Het vak heb ik haar gedurende de afgelopen jaren bijgebracht. Langzaam maar zeker heeft zij met haar grote talent al mijn aanwijzingen en tips tot zich genomen en verwerkt. Zij is gegroeid vanuit het amateurisme en is langzaam maar zeker haar professionele ambities waar gaan maken. Marlies is zeker nog niet uitontwikkeld, maar ik kan wel constateren dat ik mijzelf, in haar geval, bijna heb uitgegumd…