Marlies Schultheis’ verstilde kunst straalt enorme rust uit
Marlies SchultheisMarlies Schultheis (Chaam, 1972) is een opkomend talent in de wereld van de Nederlandse schilderkunst. Aan Marlies’ snelgroeiend oeuvre van realistische fijnschilderijen is te zien hoezeer zij de technische kwaliteiten van deze precieze kunstvorm tot in de puntjes beheerst. Door haar warme weergave en het natuurlijke spel van licht en schaduw, doet Marlies’ werk onwillekeurig denken aan de stillevens van oude meesters. Maar dan met moderne voorwerpen en in een eigentijdse setting. Boeiend en kalmerend tegelijk. Marlies toont de schoonheid van alledaagse voorwerpen waar we in het echt zonder kijken aan voorbij gaan, maar die in haar schilderijen oneindig blijven boeien. Door de verstilde weergave gaat er tegelijkertijd een enorme rust van uit.

Talentvolle leerlinge van Poen de Wijs
Schilderen is voor Marlies Schultheis al vanaf haar jeugd een creatieve uitlaatklep. Toen zij rond haar twintigste van Chaam naar Haarlem verhuisde, is zij serieus werk gaan maken van haar gave. In Amsterdam en Haarlem heeft ze zich laten scholen in de verfijnde technieken van de realistische fijnschilderkunst. Sinds 2004 wordt zij bij de vervolmaking van haar talent begeleid door Poen de Wijs , een van Nederlands bekendste realistische schilders. “Dankzij Poen heb ik mijn techniek sterk kunnen verbeteren”, aldus Marlies. “Hij leert mij nog steeds heel veel.” Een kenmerkende uitspraak voor deze bescheiden schilderes, over wie De Wijs zelf zegt: “Marlies Schultheis in één van mijn meest talentvolle leerlingen.”

Kunstlijn in Haarlem
Marlies werkt met acryl- en olieverf. “Met acryl bouw ik de compositie op, creëer ik het spel van licht en donker. Wanneer ik daarna met olieverf ga werken, komt een doek tot leven. Met mijn schilderkunst boots ik een werkelijkheid na die net iets mooier is, net iets sfeervoller en warmer dan het echte leven.” In 2009 is Marlies voor het eerst gaan exposeren, tijdens de Kunstlijn Haarlem. “Ik ben lang onzeker geweest om deze stap te maken, ook al zeiden kenners als Ruud Lapré dat ik er klaar voor was. Inmiddels ben ik zelfverzekerder, het werk dat ik exposeer vind ik zelf goed, al blijf ik het best een beetje eng vinden om naar buiten te treden. Liever ben ik gewoon aan het schilderen.”

Marlies voelt een sterke verbondenheid met al haar schilderijen, een niet onbelangrijke reden waarom niet eerder werk van deze talentvolle kunstenares te koop was. Sommige doeken die op deze site te zien zijn, blijven ook in eigen bezit en zijn dus niet te koop. Het schilderij ‘Chiara’ bijvoorbeeld, een prachtige weergave van kinderspeelgoed. “Dat mag ik niet van mijn dochter verkopen”, vertelt Marlies met een lach. “Toen ik er laatst mee door de kamer liep om het bij de te exposeren stukken te plaatsen, zei ze: ‘Máma: waar ga jij met mijn schilderij naar toe? Dat mag niet hoor!’ Dus ja, die is inderdaad niet te koop!”

Marlies Schultheis woont en werkt in Haarlem, is getrouwd met Jeroen Schultheis en moeder van drie prachtige dochters, Chaira, Ellisa en Fenna.